Geboorteplan

Geboorteplan

Een plan voor je bevalling

Een geboorteplan is een document waarin je jouw/jullie wensen rondom de bevalling opschrijft. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich op die manier alvast voor te bereiden op de bevalling. Een geboorteplan is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt en wat je ideeën en wensen zijn. Het is tegelijk een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Een geboorteplan is niet verplicht.

Tips bij het schrijven:

  • Houd het simpel en kort. Een geboorteplan past het liefst op één A4-tje.
  • Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is en zet het belangrijkste bovenaan.
  • Probeer het geboorteplan in chronologische volgorde te schrijven. Bijvoorbeeld: ontsluiting, persen, na geboorte kind, algemeen, communicatie.
  • Het geboorteplan gaat om wensen en niet alles zal haalbaar zijn. Beschrijf je wensen en bespreek met je verloskundige hoe je er mee om kan gaan als deze niet haalbaar zijn.

Geboorteplan bespreken
Bespreek jouw geboorteplan met ons. Doe dat op tijd, tussen 30-34 weken zwangerschap. Geef van tevoren aan, bij het maken van een afspraak in deze periode, dat je een geboorteplan hebt en deze wilt bespreken zodat de verloskundige er voldoende tijd voor heeft. Er zal dan verder uitleg gegeven worden en je kunt dan bespreken of je wensen haalbaar zijn.