Prenataal onderzoek

Prenataal onderzoek

Wat kun je al in de zwangerschap laten onderzoeken

Prenataal onderzoek

Wat kun je al in de zwangerschap

laten onderzoeken

In je zwangerschap kun je ervoor kiezen om prenataal onderzoek te laten doen. Dit is niet verplicht maar je hebt hierin een keuze. Wanneer er een verhoogde kans is op aangeboren afwijkingen, bijvoorbeeld door aangeboren afwijkingen die in jullie families voorkomen of door medicatiegebruik kan het zijn dat je in aanmerking komt voor andere onderzoeken. Tijdens het eerste gesprek wordt dit uitgebreid met je besproken. Voor alle informatie over prenatale onderzoeken kan je terecht op de website van PNS (pre- en neonatale screeningen).

De onderzoeken die aan iedere zwangere worden aangeboden zijn:

Al vroeg in de zwangerschap kun je kiezen voor screening naar (o.a.) het Down-, Edwards- en Patausyndroom door middel van De NIPT (niet-invasieve prenatale test).

Dit is een bloedtest bij de zwangere waarin gekeken wordt naar het DNA afkomstig uit de placenta.

De NIPT is mogelijk vanaf 10 weken zwangerschap als de uitgerekende datum is vastgesteld door de verloskundige middels een echo.

Er zijn geen kosten verbonden aan de NIPT.

Vanaf 1 september 2021 wordt de 13 wekenecho in Nederland uitgevoerd.

De 13 wekenecho is een echo-onderzoek naar eventuele lichamelijke afwijkingen bij het kind. Sommige, vaak ernstige, afwijkingen zijn al bij 13 weken te zien. Als je kiest voor de 13 wekenecho neem je deel aan een wetenschappelijke studie (IMITAS studie).

Meer informatie over de 13 wekenecho
Download folder over de 13 wekenecho

Voorlichtingsfilmpje - 13 wekenecho

De 20 wekenecho is een echo-onderzoek naar lichamelijke afwijkingen. Er wordt onderzocht of het kind mogelijk een aangeboren, lichamelijke afwijking heeft.

Meer informatie de 20 wekenecho
Download folder over de 20 wekenecho

Voorlichtingsfilmpje - 20 wekenecho