Thuis of in het ziekenhuis

Thuis of in het ziekenhuis

Zelf kiezen waar je wilt bevallen

In Nederland kun je zowel thuis als in het ziekenhuis bevallen. Wanneer er geen medische risico’s zijn is het veilig om thuis te bevallen en hebben jullie zelf de keuze waar je wilt bevallen. Het is belangrijk om een plek te kiezen waar je goed kunt ontspannen, waar je vertrouwen hebt en waar je je goed kunt concentreren.

Of je nu kiest voor thuis of liever in het ziekenhuis wilt bevallen, wij zullen de bevalling begeleiden. De eerste fase van de bevalling is altijd thuis. Vanaf +/- 5 cm ontsluiting gaan we naar het ziekenhuis, als jullie hiervoor gekozen hebben of op dat moment hiervoor kiezen. Wanneer er tijdens de zwangerschap of bevalling een verhoogd risico op complicaties is, verwijzen wij je naar de verloskundige en gynaecoloog in het ziekenhuis voor de verdere begeleiding.

TIP! Als je in het ziekenhuis wil bevallen, kijk dan je verzekeringspolis na en pas de polis eventueel nog aan. In de basisverzekering geldt een eigen bijdrage voor een ziekenhuis bevalling zonder medische reden.