TENS huren

TENS huren

TENS staat voor Transcutane Electrische Neuro Stimulatie en is een pijnverlichtingsmethode die berust op de Gate Control Theory van Melzack en Wall. Volgens deze theorie kun je de doorgifte van pijnprikkels beïnvloeden. Prikkels anders dan weeënprikkels, zoals elektrische pulsen via de huid, zorgen ervoor dat de pijn van de weeën minder goed aankomt in de hersenen. Het gevoel van pijn wordt als het ware afgezwakt door andere prikkels. De TENS is niet schadelijk voor jou of voor de baby.

Onderzoek heeft aangetoond dat TENS in meer dan 80% van de gevallen werkzaam is. De mate van werkzaamheid kan wel variëren. De ene barende kan er erg veel profijt van hebben, terwijl de ander er niet genoeg ondersteuning aan heeft. De pijnsignalen uit de buik en benen gaan het ruggenmerg in op de plaats waar de plakkers geplakt zijn. Daar worden dus ook de pijnsignalen onderbroken. De stimulatie op de rug geeft een ‘dubbel’ effect bij rugweeën, omdat de stimulatie op de pijnlijke plek gebeurt. Maar ook bij andere soorten weeën heeft TENS genoeg effect om te zorgen dat de pijn draaglijk is en je tussen de weeën door kunt ontspannen.

Doordat je minder angstig bent en minder pijn hebt gaat de bevalling vaak sneller dan zonder TENS. Daarnaast geeft de TENS ook een gevoel van controle over je pijn. Hierdoor maak je minder angsthormoon (adrenaline) aan, waardoor de weeën beter hun werk kunnen doen.

Wanneer je interesse hebt in het huren van een TENS kun je dit aangeven bij de assistente. Geef op tijd aan als je een TENS wilt huren, je hoort z.s.m. je of er een voor jou beschikbaar is. Vanaf 36 weken zwangerschap kun je de TENS dan ophalen op de praktijk. Mocht het zo zijn dat alle TENS apparaten verhuurd zijn, dan is er nog genoeg tijd om te kijken naar een andere mogelijkheid om deze elders te huren.

Tip: raadpleeg je zorgverzekering. Het kan zijn dat de TENS (deels) vergoed wordt.