Kraambedcontroles

Kraambedcontroles

Na de geboorte

Na je bevalling komen wij in de eerste weken nog enkele keren langs om te kijken hoe het met jullie gaat. We bekijken samen met de kraamverzorgster de controles en bespreken hoe het gaat met jouw herstel, de (borst- of fles-)voeding, het gewicht van de baby, en nog meer. De controles van jou en de baby zullen worden uitgevoerd door de kraamverzorgster. Zij noteert de controles in het digitale kraamdossier. Wij hebben inzicht in dit dossier en bespreken dit tijdens onze visite.

Natuurlijk is er uitgebreid de ruimte om de bevalling na te bespreken en om jullie vragen te beantwoorden.
Tijdens het kraambed kunnen jullie 24 uur per dag contact met ons opnemen. Als wij het kraambed hebben afgesloten zijn wij nog telefonisch bereikbaar voor jullie totdat de wijkverpleegkundige van het consultatiebureau is geweest. Voor de moeder hebben wij nog t/m 6 weken na de bevalling de verantwoordelijkheid voor de zorg, daarna neemt de huisarts dit van ons over.

Vanaf de achtste dag in het kraambed wordt aangeraden om baby’s extra vitamines te geven.

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Deze vitamine wordt aangemaakt door de darm vanaf een leeftijd van 3 maanden. Baby’s krijgen onvoldoende voorraad van hun moeder mee, dus moet je iedere dag (vanaf dag 8 t/m 3 maanden) vitamine K bijgeven als je borstvoeding geeft. Vitamine K is aan flesvoeding toegevoegd en hoef je dan dus niet extra bij te geven.

Vitamine D is een vitamine die we voor 2/3 uit zonlicht halen en voor 1/3 uit dierlijke voedselproducten. Het is een vitamine dat zorgt voor sterke botten en tanden. Kinderen tot 4 jaar hebben dit dagelijks nodig naast hun normale voeding. Voor kinderen met een getinte huidskleur geeft het voedingscentrum het advies om hun leven lang dagelijks vitamine D te nemen.