Wat zijn we zwanger, hè? (Deel 7)
Door Rick Westenenk
Titel: Een bevalling is niet te plannen.
Heren, laten we nu even serieus worden. Tegen het eind van de zwangerschap is het goed om een bevalplan te hebben. Voor wie zich nog niet heeft ingelezen: een bevalplan is een soort basisstrategie voor schaken. Je stukken staan in de startpositie, klaar om het gevecht aan te gaan. Maar wat doe je als je een belangrijk stuk al vroeg in de strijd verliest? Nu heb je een nieuw aanvalsplan nodig om de wedstrijd te winnen. En neem het van mij aan, bij bevalling zit het zo: het gaat nooit zoals je had gehoopt.
Een goed voorbeeld hiervoor is onze bevalling. We hadden een goed idee over wat we wilden en hadden dit neergepend in ons bevalplan. Maar deze konden we vanaf het begin direct uit het raam gooien.
We kwamen in het ziekenhuis om een ballonnetje te plaatsen om toch de bevalling wat op gang te helpen. De zwangerschap stond al op 41+2 weken, dus we liepen al de extra tijd in. Na een aantal openingszetten en een lange nacht wachten tot de ballon viel, kwam de volgende zet: de weeopwekkers. Deze zorgen ervoor dat de weeën op gang beginnen te komen. Uiteindelijk moet het lichaam dit zelf gaan overnemen, maar bij mijn vriendin gebeurde dat niet. Tot een bepaald moment.
Nu ben je in een spelelement beland waarin jij je niet meer je eigen strategie kan bepalen. Je speelt mee met de zetten van de tegenstander. De weeënstorm is als weeën zich te snel na elkaar opvolgen. Er zit geen rustmoment tussen de weeën om deze goed op te kunnen vangen. Dan heb je pas door, als man, vriend of geliefde, hoe extreem je aan de zijlijn staat. Je bent machteloos en kan werkelijk niets doen, terwijl je vriendin ligt te kermen van de pijn en huilend vraagt wanneer het stopt.
Zie de ruggenprik als de koningin in je arsenaal. Zij zorgt voor rust en ook mijn vriendin kon een goede nacht op adem komen. Dan komen de slotzetten: 4 cm, 6 cm, 8 cm. Je kan de overwinning ruiken, maar dan wordt je koningin ineens vanuit het niets door een schuine loper uitgeschakeld. De baby zit vol in de stress en heeft in het vruchtwater gepoept. Daar sta je dan met een handvol pionnen, één toren en de koning vol in de stress.
De laatste zet is totaal in het belang van de baby. Mijn vriendin ging met spoed naar de operatiekamer en daar zagen we de toren van links naar rechts over het speelveld maaien. Daar was hij dan, onze koning: Jip. Een kleine strijder die na een lang gevecht toch volledig tevreden ter wereld is gekomen.
Om iedereen even gerust te stellen, zowel met mama als met de kleine Jip gaat het goed. Maar heren, knoop dit in jullie oren: bestudeer alle opties voor het bevalplan. Jij bent het aanspreekpunt, wanneer je vriendin in haar bubbel zit. Hierdoor weet jij precies wat er speelt en kan jij de keuzes maken, omdat jullie dit al lang besproken hebben. Zelfs met een handvol pionnen en de koning kan een baby goed ter wereld komen. Het gaat alleen niet zoals gepland.