Is brood eten vanwege het jodiumgehalte belangrijk tijdens de zwangerschap?
Met name tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen. In Nederland is brood de belangrijkste bron van jodium, omdat aan bakkerszout jodium wordt toegevoegd. De vraag is dan ook of het eten van brood een must is tijdens de zwangerschap? Of zijn er ook andere manieren om voldoende jodium binnen krijgen?
Wat is de functie van jodium?
De belangrijkste functie van jodium is het vormen van de schildklierhormonen. De schildklierhormonen hebben verschillende functies, waaronder:
- Het goed laten verlopen van de stofwisseling
- De ontwikkeling en groei van de hersenen tijdens de zwangerschap en de eerste 1.000 dagen
- Het stimuleren van de groei
Als je langdurig te weinig jodium binnenkrijgt, dan kunnen er onvoldoende schildklierhormonen worden gevormd. Dat kan leiden tot een vergrote schildklier, gewichtstoename, vermoeidheid, haaruitval en kouwelijkheid. Een tekort tijdens de zwangerschap kan tot groeivertraging en een onvoldoende ontwikkeling van de babyhersenen leiden, met als gevolg een verminderde neurologische ontwikkeling.
Waar zit het in?
Jodium zit van nature in zeevis, schaal- en schelpdieren, eieren, zuivelproducten, zeewier en zeewater. Met name in witvis zoals kabeljauw, schelvis, wijting en koolvis zit behoorlijk wat jodium Daarnaast kan jodium worden toegevoegd aan vleesproducten, keukenzout (JOZO) en bakkerszout.
Conclusie
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen. Door gevarieerd te eten met dagelijks zo’n vier sneden brood met gejodeerd zout is dat goed mogelijk. Zonder het eten van brood met gejodeerd zout is dat lastig. Het is dan verstandig om na te gaan of je wel voldoende jodium binnenkrijgt.