TENS
TENS staat voor Transcutane Electrische Neuro Stimulatie en is een pijnverlichtingsmethode die berust op de Gate Control Theory van Melzack en Wall. Volgens deze theorie kun je de doorgifte van pijnprikkels beïnvloeden. Prikkels anders dan weeënprikkels, zoals elektrische pulsen via de huid, zorgen ervoor dat de pijn van de weeën minder goed aan komt in de hersenen. Het gevoel van pijn wordt als het ware afgezwakt door andere prikkels. De TENS is niet schadelijk voor jou of voor de baby.
Is de TENS effectief?
Onderzoek heeft aangetoond dat TENS in meer dan 80% van de gevallen werkzaam is. De mate van werkzaamheid kan wel variëren. De ene barende kan er erg veel profijt van hebben, terwijl de andere er niet genoeg ondersteuning aan heeft. De pijnsignalen uit de buik en benen gaan het ruggenmerg in op de plaats waar de plakker geplakt zijn. Daar worden dus ook de pijnsignalen onderbroken. De stimulatie op de rug geeft een ‘dubbel’ effect bij rugweeën, omdat de stimulatie op de pijnlijke plek gebeurt. Maar ook bij andere soorten weeën heeft TENS genoeg effect om te zorgen dat de pijn draaglijk is en je tussen de weeën door kunt ontspannen.
Doordat je minder angstig bent en minder pijn hebt gaat de bevalling vaak sneller dan zonder TENS. Daarnaast geeft de TENS ook een gevoel van controle over je pijn. Hierdoor maak je minder angsthormoon (adrenaline) aan, waardoor de weeën beter hun werk kunnen doen.
Voordelen van de TENS
- Kan zowel thuis als in het ziekenhuis gebruikt worden
- Doordat je zelf de pijn kunt verlichten, kun je beter ontspannen en komt er minder stresshormoon vrij
- Je hebt controle over de toediening en dosering
- Sneller verloop van ontsluiting
- Je blijft mobiel, je bent dus niet aan bed gekluisterd.
- De TENS heeft geen bijwerkingen en werkt niet verdovend/versuffend (in tegenstelling tot bijvoorbeeld remifentanyl).
Wanneer de TENS niet te gebruiken
- Bij aanraking met water is het niet verstandig om de TENS te gebruiken i.v.m. risico op stroomschokken. Verwijder de elektrodes voorafgaand aan douchen en/of een bad.
- Soms stoort het TENS apparaat op de CTG registratie in het ziekenhuis. Als dit het geval is dan zal je gevraagd worden de TENS uit te zetten.
- Bij hartritmestoornissen, epileptische aandoeningen en/of het gebruik van een pacemaker kan geen TENS worden gebruikt.
- Tijdens de zwangerschap.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met een van onze assistentes: info@hethartverloskunde.nl of 0572-760033 tussen 9:00 en 12:00 uur.